Основни периодични движения на Земята

nebesna-sfera

ПонятиеОпределениеОще
Тропическо деленеОбиколката на Земята около Слънцето (за наблюдател от Земята изглежда, че Слънцето се движи около Земята) за неточен брой дни –
365, 2564 дни. Вследствие на това движение на Земята около Слънцето последното, погледнато от Земята, „пребивава” по 1 месец последователно във всеки знак на зодиака.
Всеки месец бележи един отделен сегмент от зодиака, който определя вътрешните, или индивидуалните, характеристики на човека, роден в този период.
Синодален месецПериодът между две еднакви фази на Луната се нарича синодичен месец и се равнява на 29,53 дни. Синодичният месец е малко по-дълъг от сидералния, защото докато Луната направи обиколка около Земята, последната също се премества в своето движение около Слънцето.
Сидерическо деленеОтчитат се реалните зодиакални знаци на небосклона, които видимо са 13. Между знаците Скорпион и Стрелец има няколко звезди от съзвездие Змиеносец.При него не е възможно точно и еднозначно да се определят началото и краят на съзвездията. Фигурите на съзвездията и линиите между звездите са мислени.
Сидерален месецЛуната извършва една обиколка около Земята за 27,3217 дни (сидерален период). Сидералният период на Луната се изчислява спрямо звездите на небосвода, т.е. това е периодът между едно и също положение на Луната спрямо звездите.За два дни и половина Луната преминава през един зодиакален знак, за един месец последователно преминава през всеки знак от зодиака, или за 2 часа изминава около 1° през еклиптика.
ПрецесияТова е кръговото движение на мислената земна ос с период 25 920 г. Земната ос е наклонена на 23,5° спрямо вертикалата към еклиптиката.
Наклонът на земната ос е причината и за прецесията, защото равнините на екватора и еклиптиката се пресичат в две точки – точките на пролетното и есенното равноденствие. Поради прецесионното движение тези две пресечни точки се движат също спрямо звездното небе.
Наклонът на земната ос е една от основните причини за сезоните на Земята, тъй като Северното и Южното полукълбо получават различно количество слънчева енергия в зависимост от местоположението на Земята по нейната орбита.

За времето на периода на прецесията тези точки преминават през целият зодиак, или за около 2150 години преминават през един знак. Това движение на земната ос е причина реалното положение сега на пролетното равноденствие да е в знака на Водолей – затова казваме, че сме в ерата на Водолея.
Лунни възли

Северен възел
(възходящ)

Южен възел
(низходящ)
Точките на пресичане между равнината на лунната орбита и еклиптиката се наричат лунни възли.

Мястото, където лунната орбита излиза „на север” от (или над) еклиптиката.


Мястото, където лунната орбита излиза „на юг” от (или под) еклиптиката
Значението на тези точки се вижда от факта, че:
Слънчево затъмнение се наблюдава, когато Северният или Южният възел на лунната орбита съвпадне с новолуние.

Лунно затъмнение се наблюдава, когато Северният или Южният възел съвпадне с пълнолуние.
ЛунаРавнината, в която Луната се върти около Земята, също е наклонена спрямо еклиптика, макар и много по-малко спрямо наклона на екватора – само 1,5424° спрямо нормалата на същата равнина.Лунната орбита извършва бърза прецесия (точките ѝ на пресичане с еклиптиката се завъртат по посока на часовниковата стрелка) с период от 18,5996 години.
ЗодиакЗодиакът е координатна система на Слънцето. Той дели траекторията на видимото движение на Слънцето около Земята на еклиптика – на 12 равни частиВсеки знак има по 30°. Следователно 12 х 30° = 360° градуса, т.е един пълен кръг, съответстващ на една година. Началото е от пролетното равноденствие – началото на знака Овен.
ЕклиптикаПлоскостта на небесната сфера, която съвпада с плоскостта на земната орбита около Слънцето, се нарича плоскост на еклиптиката. Линията на пресичане на плоскостта на еклиптиката с повърхността на небесната сфера се нарича линия на еклиптиката.
Тя лежи в зоната на зодиакалните (еклиптични) съзвездия: Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Змееносец, Стрелец, Козирог, Водолей, Риби.
Плоскостта на еклиптиката се пресича с плоскостта на небесния екватор под ъгъл 23 градуса и 26 минути.
Движение* движението на Слънцето – с часовата стрелка;
* движението на Луната – с минутната стрелка;
* движението около оста – със секундната стрелка.
АсцендентЗемята извършва движение около собствената си ос с период 24 часа за едно денонощие. Наблюдавани от повърхността на Земята, видимите позиции на небесните тела (без метеоритите и изкуствените спътници) се преместват с 15° на запад на всеки час, или приблизително с 1° на всеки четири минути. Поради това в астрологията казваме, че на всеки 2 часа на изток изгрява нов знак. За 24 часа изтокът (точката, сочеща изток, ще наричаме Асцендент) ще премине последователно през всички зодиакални знаци. Поради това дори разлика от 4 минути в раждането на двама в един и същи ден ще ни даде различия в индивидуалностите.

 

ДЕЛЕНИЕ НА НЕБЕСНАТА СФЕРА

delenie-nebesna-sfera

НаименованиеОпределение
Зенит – MC (midheaven coeli)Най-високата точка над нас
Надир – IC (imum coeli)Противоположната точка на зенита, под нас
Асцендент – ASCИзток – посоката на изгрева
Десцендент – DSCПротивоположната точка на изгрева – залезът
МеридианЛинията, която свързва надира със зенита
ХоризонтЛинията, която свързва изгрева и залеза

ДЕЛЕНИЕ НА КВАДРАНТИ

kvadranti

КвадрантДомове
1квадранта на „Аз”-аПърви, втори, трети
2майчински квадрантЧетвърти, пети, шести
3социален квадрантСедми, осми, девети
4квадранта на служениетоДесети, единадесети, дванадесети

ПОЛУСФЕРИ

НаименованиеХарактеристика
Източна полусфера
сее карма
Инициатива, вътрешна свобода в този живот, възможност силно да влияе върху собствената си съдба, отговорност за личния си избор.
Западна полусфера
жъне карма
Осъзнаване, зависимост от обществото и партньора, от голяма важност саправилният избор на обкръжение и отношенията към събитията около индивида.
Горна полусфера
екстраверт
Обективен, стремеж да се реализира в обективния свят.
Долна полусфера
интроверт
Субективен, насоченост към вътрешните преживявания.